РЕГИОНАЛНА САРАДЊА У ТРОУГЛУ : ПАЛИЛУЛА-СВОГЕ-КИРИШИ
11.07.2011

Поводом обележавања дана општине Своге, ову братску општину, која се налази у саставу Софијске области у Бугарској, посетила је делегација Градске општине Палилула. За Милана Ђурђевића, председника Скупштине општине Палилула, Бојана Илића, начелника Управе општине Палилула и Милоша Стојковића, члана општинског Већа, приређен је срдачан пријем. Овим поводом, председник општине Своге, Емил Атанасов, са сарадницима, представио је и делегацију друге братске општине, из града Кириши, Лењинградска области у Русији. То је био повод да се челници три града из Бугарске, Србије и Русије, боље упознају, учврсте контакте и размене информације о активностима и пројектима од међународног значаја. Руска делегација, коју је предводио, Александар Валентинович, начелник округа Кириши, Тимофејев Константин, начелник општинске администрације Кириши и Викторија Александрова, шеф Одељења за социјалну политику града Кириши, упутила је позив руководству општине Палилула да посети град Кириши, који се налази око 120 км од Ст.Петерсбурга у Русији.

На свечаној академији која је одржана на тргу испред културног центра "Градиште 1907", бројним гостима и грађанима општине Своге обратио се и Милан Ђурђевић, који је домаћину-председнику општине Своге Емилу Атанасову, уручио повељу Палилуле у знак захвалности за дугогодишњу успешну сарадњу у активностима које доприносе развоју и напредку добросуседских односа у свим областима деловања локалне заједнице. Ђурђевић је у поздравној речи посебно нагласио: „Драги пријатељи, грађани општине Своге, честитам Вам празник града Своге и желим да у име руководства Градскe општинe Палилула у Нишу, председника општине  др Игора Новаковића, пренесем наше искрене поздраве и очекивања да наша сарадња и даље јача и развија се. Улога локалних власти на културни и привредни развој наших локалних заједница је веома значајна. Ви сте то препознали и успешно остварујете савремен концепт развоја. Наш циљ је да путем наше сарадње мотивишемо грађане, пословне људе и покренемо креирање приватно-јавних аранжмана и партнерстава.  Остваривањем сарадње наших општина у Региону стварамо амбијент атрактиван за нове инвестиције и нове пројекте. Србија је на путу Европских интеграција, Бугарска је пуноправни члан ЕУ, наша сарадња и подршка охрабрују- рекао је Ђурђевић..

Другог дана боравка у општини Своге, делегација општине Палилула је заједно са делегацијом Руске општине Кириши, са домаћинима обишла Храм Св. Александра Невског у Софији и присуствовала свечаности поводом 40 година од устоличења Његове Светости Патријарха бугарског господина Максима.